Taner Birsel(İnceleme)

Sinemamızın önemli oyuncuları arasında yer alan, tiyatro kökenli bir isim Taner Birsel. Onun oyunculuğuna dair ufak bir fikir edinmek için, çalıştığı yönetmenlere bakmak bize yardımcı olacaktır.


Taner Birsel, şimdiye kadar sinematografisinde Reha Erdem, Derviş Zaim, Zeki Demirkubuz gibi önemli yönetmenlerle çalışma olanağı bulmuştur. Özellikle Reha Erdem ile çalıştığı projelerde gösterdiği performans ile adından söz ettirmiştir Birsel.

Onun oyun gücünün en sevdiğim yanı, karakter ikilemlerini iyi yansıtan, doğal olduğu kadar gerektiğinde büyük oynamasıdır. Daha da önemlisi suskunluğu ile çok şey ifade edebilmesidir. Bu özellikleri de ona SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) 1999 En İyi Erkek Oyuncu (“Kaç Para Kaç”) ödülünü getirmiştir.

 
İki Performans

“İtiraf”: Zeki Demirkubuz ile çalıştığı ve tam yönetmenine göre bir film olan İtiraf’ta Birsel baş karakter Harun olarak karşımıza çıkar. Demirkubuz filmlerinde baş karakterleri oynamak zordur. Hepsinin birden fazla detayı, psikolojik yapıları, karanlık tarafları vardır. “İtiraf”da ise, bunların yanı sıra Harun karakteri içinde bulunduğu gel-gitler ile dikkat çeker. Karısının onu aldattığını öğrenir önce. Olayı fazla kurcalamak istemez, kondurmamaya çalışır. Sonrasında içi içini yerken ev şiddetli tartışmalara, su yüzüne çıkan sorunlara ve içte ukde kalan söylenemeyen şeylere sahne olur. Üstüne üstlük birde en iyi arkadaşına yaptıklarının, deyim yerindeyse onu sırtından bıçaklamasının getirdiği vicdani yük vardır. Lakin hepsinin üstünde karısını, kaybetme korkusu.

Bu noktada Birsel’in oyun gücü ön plana çıkar. Fırtına öncesi sessizlik, vicdan muhasebesi, pişmanlık en üst seviyede yansıtılır bizlere…

“Devrim Arabaları”: Belgesel yönetmeni Tolga Örnek’in ilk kurmaca filmi “Devrim Arabaları”nda baş mühendis Gündüz rolü Taner Birsel’dedir. Tamam “İtiraf” filminde oynadığı karakter kadar, dolambaçlı değildir Gündüz, fakat onun da zor yönleri vardır.

Başarıya inanmak üzerine kurulu, sinemamızın en güzel örneklerinden biri olan film zengin bir oyuncu kadrosuna sahiptir. Yine de kilit karakter Birsel’in oynadığı Gündüz’dür. Zira dönemin şartlarında, etrafına topladığı insanları imkansızı başarmaya inandırmalıdır. Kimsenin kafasında tek bir şüphe dahi kalmadan.

Taner Birsel bu karakteri de başarıyla canlandırır. Fazla göze batmayan, yine de filmi taşıyan isimlerden biri olur.

TV Çalışmaları

Nadirde olsa televizyonda da işler yapmıştır Taner Birsel. Bunların en dikkat çekici olanı ise, başrollerini Mehmet Günsür ve  Özge Özberk’le paylaştığı, bir Taylan Biraderler projesi olan “Sır Dosyası” dizisidir. Bir X Files adaptesi olan dizi, yayınlandığı dönemde iyi bir hayran kitlesi yakalamış, Demir Demirkan’ın dizi için yaptığı müzik ise çok beğenilmiştir. Her bölüm farklı hikayenin anlatıldığı dizide Birsel bana göre kendine en yakışan karakterlerden birini canlandırmıştı.

Devam etseler TV adına çok önemli bir iş haline geleceğini düşündüğüm dizi, yüksek maliyeti nedeniyle üç veya dördüncü bölüm ardından yayından kaldırılmıştır.

Son Söz

Taner Birsel gibi iyi bir oyuncuyu dilerim perdede daha fazla görme şansını yakalarız. Yine iyi filmlerde, önemli yönetmenlerle…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder