The Breakfast Club(Kahvaltı Kulübü)(İnceleme)


Seksenli yıllarda yaptığı gençlik filmleri ile tanınan yönetmen ve senarist John Hughes birçok önemli filme imza attı. Fakat bunların içerisinde en önemlilerinden biri olan “Kahvaltı Kulübü” gerek anlatım dili, gerek saf oyunculukları, gerekse işlenişi açısından ayrı bir yerde duruyor.
Kısaca Konusu:
Yaptıkları hatalar yüzünden, beş lise öğrencisi ceza olarak,cumartesi gününü okulda geçirmek zorunda kalırlar. Üstelik tamamlamaları gereken bir de ödev vardır. Kendilerinin kim olduğunu düşündükleri hakkında bir makale yazmak.
Yönetmen John Hughes’in genç olmaya, okul hayatına, ailevi iletişimsizliğe dramatik, aynı derecede eğlenceli, yadsınması zor bir bakış açısı ile ördüğü filmdir “Kahvaltı Kulübü” (The Breakfast Club)…
Açılış Müziği
Özellikle seksenli yılların filmlerinde müziğin yeri ayrı bir öneme sahiptir. Açılış sekanslarında kullanılan müzikler, filmle özdeşleştiği ve aynı ölçüde beğenildiği sürece unutulmayanlar listesine dahil olur. İşte Simple Minds’ın “Don’t you forget about me” şarkısı da,”Kahvaltı Kulübü” ile birlikte önemli bir yere gelmiştir.
Beş Klişe Karakter
Okulda cezaya kalan öğrenciler aslında oldukça tanıdık gelir bize. Hepsi eğitim hayatımızın bir evresinde karşılaşmış karakterler. Başarılı bir sporcu, havalı bir kız öğrenci, okul tabiri ile inek bir öğrenci, bir serseri ve arkadaşı olmayan silik bir kız. Hepsi de okulun olmazsa olmazları aslında…
Otorite
Filmde otorite görevini üstlenen isim ise Paul Gleason’ın canlandırdığı, Richard Vernon karakteri. Öğrencileri cezaya bırakan, hepsini ayrı bireylerden çok, genellemeler yaparak tanımlayan bir isim Vernon. Onun için okulun kuralları, yapısı, disiplini ve bu tanımların toplamı gibi düşündüğü eğitim aslında her şey. Fakat aslında kendisi de bezmiş bir durumda. Öğrencilere verdiği ödev ise çıkış noktalarından birisi.
Farklı Karakterler Özünde Aynı Sorunlar
Bu beş öğrenci de, farklı nedenlerden dolayı cumartesi gününü okula kurban ettiler. Beşi de kendilerine has özelliklere sahip. Buna rağmen hepsi, özünde aynı sorunlarla boğuşuyorlar. Aile içi iletişimsizlik ve problemler. Filmin en renkli karakterlerinden John Bender’ın getirdiği esrarı alan gençler, baştan beri tutsak oldukları kapalı kutu hallerinden kendilerini kurtarırlar. Bununla beraber hep söylemek istedikleri, içlerinde boğuştukları problemler su yüzüne çıkar.
Mizah Unsuru
“Kahvaltı Kulübü” genel olarak mizah gücünü iki karakterden alıyor. Biri, laf cambazı, sözünü sakınmayan John Bender. Grubun, serseri, suçlu üyesi olan Bender, filmin ilk dakikalardan itibaren kontrolü ele alıyor. Söyledikleri, umursamaz tavırları ile diğerlerinin önce nefretini üzerine çekmesine rağmen, sonrasında kendini kabul ettiriyor. Bir diğer karakter ise Bender’ın tam tersi Allison Reynolds. Arkadaşı olmayan, herkesin deli gözüyle baktığı, silik bir tip olan Allison’da filmin bir diğer mizah unsuru olarak göze çarpıyor.
Arkadaş Baskısı
Filmin sonlarına doğru ortaya bir problem daha çıkıyor. Normalde bir araya gelmesi mümkün olmayan bu beşli için, o cumartesiden sonra bir şeyler değişecebilir mi? Geçirdikleri ve paylaştıkları şeyler sayesinde arkadaş olabilirler mi? Aslında sorunun cevabı belli, yine de hepsi kendi arkadaş çevrelerinden, alacakları tepkiden çekiniyor.
Final’e Yakışır Ödev
Herkes anlaştıktan sonra, ödevin içlerinde en zeki olan Brian tarafından bitirilmesi kararlaştırılıyor. Brian’ın ödevde yazdıkları ise filmin anlatmak istediği her şeyin bir özeti adeta. Üstelik, çoğu öğrencinin de uğraştığı sorunların dile gelişi.
Daima Genç John Hughes
Seksenli yıllarda yaptığı gençlik filmleriyle (Evde Tek Başına serisi gibi) tanınan yönetmen senarist Hughes birçok önemli filme imza attı. Fakat bunların içerisinde en önemlilerinden biri olan “Kahvaltı Kulübü” izlenmesi gereken keyifli bir gençlik filmi.
“Kahvaltı Kulübü” ‘ne hoş geldiniz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder